• Referencia képek
 • Referencia képek
 • Referencia képek
 • Referencia képek
 • Referencia képek
 • Referencia képek
 • Referencia képek
 • Referencia képek
 • Referencia képek
 • Referencia képek
 • Referencia képek
 • Referencia képek

Mediterrán jellegű kert ápolása

Ha elhatároztuk, hogy mediterrán jellegű kertet szeretnénk, tudnunk kell, hogy kicsit több ápolási munkát és törődést igényel, mint az „egyszerűbb” kertkialakítás.

Aki szeret szabadlevegőn lenni, annak nem jelent problémát ez a többletmunka sem. Persze, az idő egy fontos tényező a mai világban. Munkába sietünk, gyerekeket visszük az óvodába, sokszor mire hazaérünk, este van már. Fontos tehát eldöntenünk, hogy mennyi időnk lesz a kialakított kertünk ápolására, esetleg megbízunk szakembert erre. Ilyenkor elég nagy a kockázat, hogy vajon tényleg szakaemberre bízzuk kertünket, vagy egy lelkes amatőrre, aki szépen lassan tönkreteszi a gyönyörűen kialakított kertet. Mire észrevesszük már meg is, van a baj, mivel nyugodtak vagyunk, hogy jóra bíztuk mediterrán jellegű kertünket.

alt-txt

alt-txt

Másik megoldás: egy nagyon jól kialakított kert, amit viszonylag könnyű ápolni, amit évközben akár otthoni körülmények között is megtehetünk és a nagyobb munkákat, rábízzuk ennek a jól ápolható kertnek az építőjére, aki leveszi a vállunkról ezt a terhet és nagy szaktudást igénylő fontos folyamatokat elvégzi helyettünk. Segítséget tudunk nyújtani az összes apró folyamatban, helyes fűnyíró kiválasztásában is akár. Egy idő után egyre kevesebb segítségre lesz szüksége a precíz ápoláshoz.

A kis bevezető után térjünk rá erre a jól kialakított kertre, amit esténként és hétvégenként olyan szívesen használunk. Ha rendszeresen foglalkozunk a házhoz tartozó területtel, viszonylag kis erőfeszítéssel szépen rendben tarthatjuk.

alt-txt

alt-txt

 

Ebben a kánikulában fontos figyelnünk az elégséges öntözésre, tápanyag-utánpótlásra és a megfelelő növényvédelemre is. Szerencsére kis időt nyertünk a sok eső után és a nagy melegben kicsit végre észhez térhetnek a túl sok víztől szenvedő növényeink is. Ez a sok víz a pálmák levélvégein is jól látszik.

Tegyük tehát a dolgunk: fűnyírás után jutassunk ki füvünkre tápanyagot, vágjuk le az elszáradt növényi részeket, vágjuk le az elvirágzott részeket, hosszú hajtásokat növesztő növényeinken végezzünk zöldmetszést, vágjuk le pálmáink tavaly kialakult terméseit, hogy az új termések beérhessenek, állítsuk öntözőrendszerünkön is, ami 20-30 százalékkal több vizet jelenthet ilyen időben, persze ez sok mindentől függ, ezért ez a százalékos arány, tájékoztató jellegű. Faburkolatunkat is rendszeresen ápolnunk kell, és akkor sokáig megőrzi szépségét. Egyre több kártevő és kórokozó jelenhet meg, ami ellen védekeznünk kell! Vigyázzunk egészségünkre, miközben a növényvédelmi munkákat végezzük! Ne permetezzünk nagy melegben! Permetezzünk korareggel, vagy koraeste. Ne vigyük azért túlzásba az öntözést! Az idősebb növényeknek mélyebben vannak a gyökereik, ezért nem kell állandóan öntöznünk.

 

alt-txt

alt-txt

Egy sor, ápolási munka vár minket ilyenkor is, amiket fontos a megfelelő időben elvégeznünk, ha folyamatosan meg akarjuk tartani kertünk ápoltságát és hangulatát. Azért pihenjünk is a kertben, ne váljunk a rabjává, élvezzük a meleg és száraz időt. A mediterrán kert sokunk kedvence, amit már a ház kialakításánál is figyelnünk kell, kivisszük a belsőt a kertjébe is, figyelünk a harmóniára, megépítjük kertjét, amit könnyen fenntarthat utána, amiben folyamatos segítséget nyújthatunk. Egész évben építünk kertet, legyen az kánikula, vagy akár december. Persze vannak bizonyos időjárási helyzetek, amiben nem lehet kertet építeni, akkor kitaláljuk, hogy nézzen ki kertje.

alt-txtalt-txt 
 

Budapest, 2010-07-17

 

Spiegel Ákos

Elérhetőségünk

Spiegel Ákos

Spiegel Ákos
E-mail: kert@jukka.hu
Telefonszám: 0630/530-62-52

Mediterrán kert, kertépítés