• Referencia képek
  • Referencia képek
  • Referencia képek
  • Referencia képek
  • Referencia képek
  • Referencia képek
  • Referencia képek
  • Referencia képek
  • Referencia képek
  • Referencia képek
  • Referencia képek
  • Referencia képek

Mediterrán kertépítés

Magyarország éghajlata:

Kontinentális, hosszabb melegebb évszakkal, ez az éghajlati típus, jellemző Európában, Észak-Olaszországban a Pó-síkságra, és a Balkán-félsziget északi felére is. Erre az éghajlatra jellemző a nagy hőmérsékletingás és a négy évszak. Nálunk a nyár hosszú és nem ritka a 35 fokot meghaladó maximumhőmérséklet sem. A tél elég szeszélyes, a kicsit zordabb és az enyhe időszakok váltják egymást. Hazánk csapadékellátottsága közepes és legtöbb caspadék nyáron hullik.

Éghajlatunkra, hatással van az óceáni éghajlat, a kevés csapadékú szárazföldi kontinentális éghajlat és a földközi-tengeri mediterrán éghajlat is.

Tehát, észrevettük az egyik legfontosabb dolgot, ami befolyásolhatja a kertünkbe ültethető növények fajtáit és ez nem más, mint a téli zord napok kialakulás hazánkban, ami lekorlátozza a hozzánk telepíthető mediterrán növények számát. Viszont ezek a növények pótolhatók más hozzájuk hasonló és hozzánk is ültethető növényekkel. Van egy másik megoldás, a mediterrán térségben jellemző növények téliesítése, takarása a téli időszakra, amit évről évre összeépíthetünk, és a tavasz közeledtével lebonthatunk. Ez a megoldás kicsit költségesebb és munkaigényesebb is, mint az előző, de ha helyesen készítjük el, akkor hatékony és a végeredmény lenyűgöző lehet. Van egy harmadik megoldás, ami az elsőhöz kapcsolódik, és ez a kerti növénytartókba helyezett növényzet, amit a tél beállta előtt védettebb helyre viszünk, a tél végéig alacsony hőmérsékleten teleltetjük ezeket, a növényeket.

Mivel nálunk nagyon változékony a tél, lehet akár végig megtévesztően enyhe és a következő tél zord is, ezért figyelnünk kell az érzékenyebb növényeink védelmére.

Mediterrán jellegű kertünknél fontos figyelembe venni a ház stílusát is. Bemutatunk egy modern mediterrán kertet a tervezéstől a teljes kert kialakításáig néhány képpel illusztrálva.

Egy kert a tervezéstől a kivitelezésig:

Munkánk megkezdése előtt a legfontosabb a terület bejárása és a kert Tulajdonosával való konzultáció: milyen elképzeléseik vannak, mire szeretnék használni kertjüket, melyik a kedvenc színe, milyen kedvenc növényei vannak, illetve a funkciók kialakítása a kertünkben. Legvégül, ami egy nagyon fontos szempont, a megépítés után ki fogja ápolni, fenntartani azt. Kertápolásban éves szinten tudunk segíteni Megrendelőinknek, nagyobb indító, közbenső és befejező munkák elvégzésében. Gondolunk itt növények nagyobb metszésére, fűszellőztetésre, sokszor, akár a kert kisebb, nagyobb átalakítására, mivel használat közben rengeteg új ötlet születhet kertünkben!

Ha megtettük az első és legfontosabb lépésünket, a bejárás után felmérjük a kialakításra váró kertet, ami fotózás követ, a pontosabb árajánlat kialakítása érdekében. Megvagyunk a felméréssel, akkor a kert összetettségétől függően pár nap vagy pár hét múlva elkészítjük a kertépítési árajánlatot, amit a leendő Megrendelővel átbeszélünk és módosítunk bizonyos dolgokat, vagyis összehangoljuk az elképzelt és végleges kialakításra váró kert részleteit.

A részletek kidolgozása után kezdődhet a munka, amit követhet kerttervezés is, igény szerint.

Kertünk tervezése:

A téli időszak is tökéletes kertünk felmérésére, tervezésére, amit a hideg idő elmúltával kezdhetünk is megépíteni, amit egy alapos tereprendezés előzhet meg.

A végleges elkészült kert néhány fotója, ami eltér a kerttervtől, mert közben rengeteg új és szép dolgot találunk ki, amit folyamatos egyeztetéssel, kialakíthatunk a kivitelezés során.

Mediterrán kertépítés

Mediterrán kertépítés

Mediterrán kertépítés

Mediterrán kertépítés